EXTRA: Alla pristagare på VJF:S 100-årsgala

Sedan 1994 har Värmlands journalistförening delat ut journalistpriset till den/de som stått för den bästa journalistiska insatsen under året.

2016 års journalistpris tilldelas:

Morgan Schmidt, Värmlands Folkblad

Granskande och grävande journalistik är en grundpelare i det svenska samhället. För att granska makthavare och andra starka krafter krävs förutom det stora journalistiska kunnandet även nyfikenhet, envishet och en stor nypa tålmodighet.
Att få en statlig myndighet att kraftigt kritisera en kommuns olagliga agerande är ett resultat av alla ovanstående ingredienser. 

Därför tilldelas Morgan Schmidt på Värmlands Folkblad VJF:s journalistpris för 2016.

2016 års pris för kreativ journalistik tilldelas:

Martin Olsson, Värmlands Folkblad

För de allra flesta av oss är förändringar i samhället sällan något som märks särskilt tydligt.
Men när en värmländsk förgrundsfigur plötsligt försvinner från vardagen tas det på allvar. Är en tjugolapp bara en tjugolapp, eller finns där något mer att berätta?

Det tyckte Martin Olsson på Värmlands Folkblad och för sin ingående och genomarbetade grafik om “Selman” i samband med att den togs bort sommaren 2016 tilldelas han VJF:s pris för kreativ journalistik.

2016 års sportpris tilldelas:

Per Mårtensson, Nya Wermlands-Tidningen

För en sportjournalist på landsbygden är det inte varje dag som de allra största nyheterna i Sverige dyker upp. Eller “dyker upp” är kanske fel uttryck eftersom journalisten sällan väntar in nyheten utan jagar upp den.
Nyheten om Ulf Karlssons dopingutspel om Zlatan Ibrahimovic kom till just för att journalisten sökte upp den vid ett sådant tillfälle.

För att genom sin näsa för nyheter skapat en story som spreds över hela världen tilldelas Nya Wermlands-Tidningens Per Mårtensson VJF:s sportjournalistpris för 2016, ett pris instiftat som Sportjournalistklubbens sista önskan.

 

Styrelsen kommenterar:

2016 var, liksom så gott som alla andra år, ett mycket gott år för den värmländska journalistiken, vilket inte minst syntes på den stora mängd fullgoda nomineringar VJF:s styrelse fick in inför arbetet med pristagarna.

Tyvärr kan bara ett bidrag i varje kategori till sist stå som vinnare, men i dagens läge och i det samhälle vi lever i är alla vinnare så länge det finns så många duktiga journalister, fotografer, redigerare och andra nyhetsmänniskor runt om i länet.
Värmland kan skatta sig lycklig över att ha en sån unikt stark journalistkår.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s