De är nominerade till VJF-priserna

Efter intensiva och tuffa diskussioner kunde till slut VJF-styrelsen komma fram till tre nominerade i varje kategori.

– Vi fick in ett stort antal bidrag i år och det var ett hårt jobb att utse de slutnominerade. Det här betyder också att det fortsätter att göras väldigt mycket väldigt bra journalistik i Värmland, något som spänner över alla kategorier, säger Simon Strinnholm, ordförande i Värmlands journalistförening.

 

De nominerade till VJF:s pris för grävande journalistik 2016 är:

  • Jenny Norberg och Lars-Gunnar Olsson på P4 Värmland för sitt avslöjande om åklagaren Barbro Brännlunds otillåtna extraknäck som styrelseledamot i Fryksdalens sparbank. Brännlund tvingas nu lämna posten, efter avslöjandet.
  • Morgan Schmidt på Värmlands Folkblad för att ha visat att Karlstads kommuns konstanta flirtande med Karlstad CCC var olagligt, något som ledde till skarp kritik från Konkurrensverket och till att upphandlingen nu behöver göras om.
  • Annika Ström på P4 Värmland för att i flera inslag ha granskat färdtjänsten i Värmland, en granskning som ställt stora krav på journalisten utifrån intervjukompetens och ihärdighet att stå upp mot organisationer när det gäller att få ut handlingar och information.

VJF:s pris för grävande journalistik delas ut till den journalist eller de journalister som genom engagerad och kunnig journalistik avslöjat en nyhet som fått genomslag efter publicering och som lett till förändring inom det granskade området.

 

De nominerade till VJF:s pris för 2016 års sportjournalistik är:

  • Per Mårtensson på Nya Wermlands-Tidningen för att efter ett besök hos Värmlands idrottshistoriska sällskap ha snappat upp nog mycket material för att skapa en sportnyhet som nådde långt utanför landet – förre friidrottskaptens Ulf Karlssons utspel om att Zlatan Ibrahimovic skulle ha varit dopad under sin tid i italienska Juventus.
  • Magnus Hermansson på P4 Värmland för sitt gedigna förhandsarbete inför fotbolls-EM 2016 då han reste till Grekland för att träffa det värmländska fotbollsproffset Marcus Berg. Resan resulterade i flera inslag och reportage i radion som speglade en värmlännings internationella karriär och förväntningar inför mästerskapet.
  • Johan Ekberg på Värmlands Folkblad för sitt avslöjande om att fotbollsklubben QBIK gick över 300 000 back – bara genom att ha anställt en säljare till klubben. Det som nystades upp som en felrekrytering slog hårt mot klubbens redan ansträngda ekonomi, och avslöjades efter att klubbens verksamhetsberättelse gicks igenom.

Sportjournalistikpriset delas ut till den journalist eller de journalister som genom ett klassiskt gräv, eller genom att ha lyft blicken och tagit ett spännande grepp, producerat ett reportage eller en nyhet om värmländsk sport under 2016.


De nominerade till VJF:s pris för kreativ journalistik 2016 är:

  • Martin Olsson på Värmlands Folkblad för sina tidningsuppslag i samband med att den klassiska Selma-tjugan försvann under sommaren. På två uppslag går Martin igenom så gott som varenda millimeter av sedelns fram- och baksida och visar grundligt på tjugans koppling till Värmland.
  • Solveig Voyce på Säffle-Tidningen för specialtidningen om livet som raggare. Solveig blev raggare för en dag och skrev om såväl fördomar kontra verkligheten när det gäller raggare. Läsare fick i ett webb-tv-inslag också gå en skola i hur man blir raggare – ett klipp som blev mycket uppmärksammat.
  • Sara Johansson på P4 Värmland för sin programserie ”Världens bästa historiska radioprogram”. Genom tio avsnitt fick lyssnarna följa Sara och historiestudenten Nils Ahlqvist som i populärvetenskaplig och humoristisk ton tagit sig an historiska händelser med tonvikt på att lyfta fram värmländska kvinnor. Serien fick stor uppmärksamhet och diskuterades flitigt i sociala medier.

Priset för kreativ journalistik delas ut till den journalist eller de journalister som använt nya eller skickliga grepp för att presentera en nyhet eller givit allmänheten ökad förståelse kring en fråga eller händelse.

Prisutdelningen sker vid firandet av föreningens 100-årsjubileum i mars.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s