Journalistpriserna för 2015 – alla vinnare

Ni har väntat – vi har väntat! I år delade vi ut tre priser, jämfört med tidigare års enstaka. Skillnaden var att vi för 2015 instiftat pris för dels kreativ journalistik men också för sportjournalistik – utöver det klassiska journalistpriset.

 

tre
Johan Ekberg, VF, Magnus Hermansson, SR, Martin Olsson, VF

– Sportjournalistikpriset för 2015 tilldelas Johan Ekberg på Värmlands Folkblad efter att han lyckades få den intervju som hela hockeysverige väntade på efter att Mikael Wikstrand plötsligt lämnade NHL-tillvaron i Ottawa för Karlstad under hösten 2015.

– Journalistpriset för 2015 tilldelas Magnus Hermansson på Sveriges Radio P4 Värmland med anledning av hans granskning av polisen.

– Priset för kreativ journalistik för 2015 tilldelas Martin Olsson på Värmlands Folkblad för hans grafik om hur värmlänningarna dör.

 

 

Fullständiga motiveringar:

Journalistpriset:

Han använde sitt kunnande och visade prov på en målvedveten journalistik när han satte fokus på och avslöjade stora brister hos en av landets största myndigheter. Genom ett traditionellt grävarbete lyckades han avslöja att polisen på grund av resursbrist tvingades prioritera bort fyra gånger fler larm i juli i fjol än under resten av året – ett avslöjande som fick stort genomslag över hela landet.

Därför tilldelas Magnus Hermansson på P4 Radio Värmland VJF:s journalistpris för 2015.

 

Priset för kreativ journalistik:

Han använde lekfullhet för att bryta ned det mörkaste i livet – döden – i beståndsdelar och därmed visade han det slutgiltiga ödet för värmlänningarna på ett hittills aldrig skådat sätt.

För sin grafik om den vecka då flest värmlänningar dör tilldelas Martin Olsson på Värmlands Folkblad VJF:s pris för kreativ journalistik 2015.

 

Sportjournalistikpriset:

Med ett gediget kunnande i ryggen, en uppriktig nyfikenhet blandat med en rejäl dos ödmjukhet lyckades sportreportern till sist få den intervju hela hockeysverige väntade på. Mikael Wikstrands avsked från Kanada uppmärksammades över jorden liksom den stora intervjun när han till slut bröt tystnaden i Värmlands Folkblad i oktober 2015.

Därför tilldelas Johan Ekberg VJF:s sportjournalistpris för 2015, ett pris instiftat som Sportjournalistklubbens sista önskan.

 

Dessutom delades Magganpriset – priset för yttrandefrihet – ut vid årsmötet. Priset gick i år till Säffle-Tidningens chefredaktör Solveig Voyce.

sol1_
Solveig Voyce, ST, tar emot Magganpriset vid VJF:s årsmöte 2016.

 

/VJF:s styrelse

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s